Carian Kursus

[ CAA0044 ] KURSUS MERISIK MERKURI: KESEDARAN DAN KESELAMATAN DALAM MAKANAN LAUT (UPSKILLING-PP) [ Siri 1/2024 ]

Sinopsis Kursus

Output:

  • Peningkatan Kesedaran
  • Pengetahuan Praktikal
  • Perubahan Cara Hidup

Outcome:

  • Peningkatan Kerjaya
  • Kesedaran Awam yang Lebih Tinggi
  • Pengurangan Pencemaran Merkuri

Penilaian:

  • Kuiz
  • Latihan Amali dan Projek Kumpulan
  • Penilaian Pasca Kursus

Kursus ini diharapkan dapat meningkatkan kesedaran peserta tentang risiko merkuri dalam makanan laut dan mengurangkan pencemaran merkuri untuk keselamatan manusia dan alam sekitar.

 

 

 

 

 

Objektif Kursus
  1. Memberi pendedahan kepada peserta kursus dalam memahami risiko berkaitan unsur merkuri dalam makanan laut, termasuk kesan buruk terhadap kesihatan manusia. Peserta akan mempelajari bagaimana unsur tersebut berada dalam makanan laut, akumulasi dan kesannya yang berpotensi menimbulkan bahaya.
    Provide exposure to course participants in understanding the risks associated with mercury in seafood, including its adverse effects on human health. Participants will learn how this element is present in seafood, accumulates, and its potential hazards.
  2. Mengaplikasikan pengetahuan berkaitan unsur merkuri agar dapat menjalankan langkah-langkah pencegahan yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko unsur merkuri dalam pemakanan serta langkah-langkah dalam mengurangkan sumber pencemaran unsur merkuri dalam persekitaran marin.
    Apply knowledge related to mercury in order to implement preventive measures that can reduce the risk of mercury in consumption and steps to reduce the sources of mercury pollution in the marine environment.
Brosur/Dokumen
Modul/Topik Muat Turun
Hari Pertama | 07/05/2024 | Selasa
Masa/Sesi Topik
SESI 1 : 08.30 Pagi - 10.30 Pagi
: PENGENALAN LOGAM BERAT MERKURI
SESI 2 : 11.00 Pagi - 01.00 Petang
: PENCEMARAN MERKURI: IMPAK EKOLOGI DAN TANGGUNGJAWAB KITA